collapse

* GREMO V NARAVO

Avtor Tema: Jama grad ali Osapska jama  (Ogledov: 5249 krat)

0 člani in 1 Gost pregleduje to temo.

Odsoten guli meter

 • Ištrijan,...vrajža raca
 • ****
 • Objav: 1.613
  • Profil
  • http://sites.google.com/site/dbartole/
Jama grad ali Osapska jama
« dne: 04. december 2008, 10:28 »
Nad Ospom v sami steni se nahaja Jama Grad ali Osapska Jama. Tudi znana zaradi ostankov srednjeveškega gradu, ki po legendi sodeč je nekaj časa služil tudi turškim srednjeveškim osvajalcem. V jami domujejo kolonije netopirk velikih podkovnjakov, morda tudi vejicatih netopirjev. Sicer jama je bila tudi priljubljena plezalna stena. Ob večjih nalivih v jami nastane manjše jezerce.
Glede na dostopnost je ogled jame primeren tudi za MTB izletnike, saj od Kopra je oddaljena le 18 km.
jamsko jezerce v času hudournikov
   
prosto plezanje

Odsoten Milan48

 • Spoznavam Istro
 • ***
 • Objav: 103
  • Profil
  • Moja MM vsebina
Re: Jama grad ali Osapska jama
« Odgovor #1 dne: 20. oktober 2009, 18:20 »
Dodatek BB - Ježka:

Jama Grad (osapska udornica) - naravni spomenik

   Občina Koper je z Odlokom o razglasitvi udornice Jama Grad in udornice Mišja peč pri Ospu l. 1996 razglasila obe udornici za naravni spomenik.
   Območje obeh udornic se kot izjemen geomorfološki fenomen ter zaradi uzjemnih florističnih, vegetacijskih, favnističnih vrednot in zaradi pomena, ki ga imata steni za gnezdenje različnih ogroženih vrst ptic, razglasita za naravni spomenik. Jama Grad (Osapska udornica) je največja kraška udornica v Slovenski Istri ter ena največjih v Sloveniji. Njeno podkvasto oblikovano ostenje se razteza v dolžini okoli 750 m. Nad Jamo Grad doseže stena višino 170 m in se spodaj zaključi s slikovitim previsnim vhodom v jamo. Stena in previsni vhod v jamo sta okrašena s številnimi kapniškimi tvorbami: škavnice, škraplje, žlebiči, ribežni, sigaste tvorbe itd. Zaščiten je še desetmetrski obrobni pas v smeri proti Kraškemu robu.  
   Na območju obeh naravnih spomenikov je prepovedan vsak poseg, ki bi razvrednotil, poškodoval ali uničil del ali celotni naravni spomenik.

Dostop do Osapske jame po strugi:

V strugo Osapske reke vstopimo, jo prečkamo in po levem bregu v številnih ključih strmo po gozdu navzgor do Jame Grad še 20 min. Ni markirano.
   Po dolgotrajnejših padavinah vhod v jamo ni možen, saj se za ohranjenimi zidovi zadržuje voda v obliki manjšega jezerca, na bližnjih skalah pa vidimo črte, ki označujejo mesta, do katerih se voda ponavadi “povzpne”. Pred več leti se je v strugo Osapske reke odlomil večji skalnat steber (mesto odloma je še vidno); pred vhodno dvorano ležijo večji kamniti balvani pa tudi precej debel in vej, ki so zajezili rečno strugo. Dno vhodne dvorane prekriva spolzko blato. Ogled jame je torej mogoč le v sušnih delih leta.
   Vhod v jamo je bil v srednjem veku utrjen (ostanki zidu) - tja se je zatekalo ljudstvo pred turškimi vpadi. Nad jamo se bočijo previsi Osapske Velike stene, čez katere so plezalci izpeljali številne plezalne smeri. 
   Po ogledu jame v okljukah sestopimo po levem bregu reke med listavci v vasico po turistični stezici. L. 1998 so Osapci stezo popravili in čez tri hudourniške grape so postavili lesene mostiče. Spustimo se do glavne ceste, odtod desno čez most (odtod poglejmo na desno, v strugo reke, ki je v spodnjem delu regulirana ter na Veliko steno - lep pogled v amfiteater silnih razsežnostii!) in še kakih sto metrov do  t a b l e, ki označuje bližino kampa. Tu, na zidu pritilične hišice, spet naletimo na  m a r k a c i j o  Poti gradov.
   Ogled jame Grad nam vzame najmanj 1 h. Pot ni markirana, vendar ji ni težko slediti, saj je dobro uhojena in vzdrževana.


Osapska stena in Mišja peč, udornici iz poti (zelo primerna za MTB) na Tinjan:


Mišja peč pri Ospu - naravni spomenik

   Občina Koper je z istim odlokom razglasila za naravni spomenik tudi bližnjo Mišjo peč. Udornica Mišja peč je manjša in manj veličastna od svoje bližnje sosede, vendar pa zato v drobnem nič manj slikovita in pomembna tako z vidika geomorfologije, kakor tudi s stališča ornitofavne in botanike.
   Rumene in rdeče previsne stene podkvastega tlorisa udornice se raztezajo v dolžino okoli 350 m in dosežejo višino največ okrog 50 metrov. Stene udornice prekrivajo različne kapniške tvorbe, baldahini, zavese in druge sigaste tvorbe in številne mikrokraške oblike: škraplje, škavnice, žlebiči, ribežni itd.
   Obe steni sta zadnja leta pomembni plezalni središči, znani po vsem svetu. To pa hkrati pomeni precejšnjo grožnjo pri ohranjanju njunih naravnih vrednot. Varovanje njunih posebnosti narekuje med drugim tudi korenito prepoved plezanja. V obeh stenah naj bi veljala celoletna prepoved plezanja, razen v času do 1. oktobra do 30. novembra. V primeru popolne prepovedi plezanja v Osapski steni je potrebno s stene odstraniti vse plezalne pripomočke.
   In kako pridemo v Mišjo peč? Pri mostu v Ospu nadaljujemo po asfaltni cesti proti Gabrovici do zadnje hiše na desni strani (Purger), kjer se v levo odcepi slaba makadamska cesta. Kakih 300 m po njej do parkirišča pod udornico. Odtod po vijugasti stezici skozi listnat gozd do stene. Pod njo na drugo stran in mimo Tadejeve luknje strmo navzdol k parkirišču in dalje v Osp. Ogled Mišje peči nam bo vzel najmanj eno uro časa.
   Če prihajamo v Osp po asfaltni cesti iz Črnega Kala, bomo že nad Gabrovico na desni strani v gozdnatem pobočju opazili to znamenito udornico. Že od daleč pritegne našo pozornost polkrožno oblikovan udor z rumenimi previsi, ki se bočijo kakih 200 m nad glavno cesto.
   Obe plezališči s številnimi plezalnimi smermi sta podrobno predstavljeni v vodniku Plezališča Slovenije znanega slovenskega alpinista Toma Česna (Sidarta 1994).

PS: Zelo lepe fotke poplavljene dvorane Osapske stene ima Tomi. Objavi!
Nulla tenaci invia est via!

Odsoten admin

 • Administrator
 • Pa ta ni normalen...
 • *****
 • Objav: 4.477
  • Profil
  • http://mtb.slo-istra.net
Re: Jama grad ali Osapska jama
« Odgovor #2 dne: 20. oktober 2009, 18:58 »Še nekaj slik je tukaj
LP Admin

Kolesarjenje je lep šport,.....ker sediš!

 

* Išči:


Zadnje objave:

Saalbach - Hinterglem od Alfista BMW
[ 31. julij 2019, 13:08]


Bike park Cerkno in Sv.Tomaž pri Škofji Loki od admin
[ 25. julij 2019, 13:45]


MTB SLAVNIK od stelio
[ 24. junij 2019, 15:44]


REBULA TOUR 2019 od stelio
[ 12. junij 2019, 18:24]


Cerkno Bike Park od stelio
[ 04. junij 2019, 19:16]


Poti kvačkanih škornjev od admin
[ 23. april 2019, 14:01]


BIKE PART CERKNO - OTVORITEV SEZONE od stelio
[ 23. april 2019, 10:37]


Nedelja 14.4 od admin
[ 15. april 2019, 19:10]

* Obiskovalci foruma:

 • Dot Gostov: 44
 • Dot Skritih: 0
 • Dot Uporabnikov: 0

There aren't any users online.

* Statistika foruma:

 • stats Skupaj članov: 225
 • stats Skupaj objav: 15.987
 • stats Skupaj tem: 2.326
 • stats Skupaj kategorij: 7
 • stats Skupaj Forumov: 40
 • stats Most Online: 121

* Koledar

avgust 2019
Ned Pon Tor Sre Čet Pet Sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 [20] 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

No calendar events were found.

* Vreme

WetterOnline
Das Wetter für
Izola